#05 K-pop

20 mei 2021

Lyetta (havo 4) luistert al vijf jaar naar K-pop en weet daardoor veel van de Koreaanse cultuur…

Lyetta (havo 4) luistert al vijf jaar naar K-pop en weet daardoor veel van de Koreaanse cultuur. K-pop of Koreaanse popmuziek is een concept en een beeld van perfectie. Favoriet is vooral BTS of Bangtan Boys; een Zuid-Koreaanse boyband die bijzonder populair onder jongeren is.

K-pop is alles voor haar. K-pop artiesten kunnen dansen, zingen en acteren. “Je wordt er vooral vrolijk van!”, zegt Lyetta. Ze heeft Korea leren kennen door K-pop. Er worden veel andere talen in de K-pop muziek gemixt. Daarom is het universeel. Zelf zou Lyetta niet in een K-pop groep willen zitten, de industrie is haar te heftig. Het is erg perfectionistisch en dat is ze zelf niet. Ze wil de dingen weliswaar goed doen, maar het hoeft niet perfect. Het is niet alleen de perfectie in de muziek en de cultuur die haar aantrekt. Nee, het zijn ook de manieren. Dat heeft vooral met respect te maken. Er wordt op een andere manier naar oudere mensen gekeken. Over de politieke situatie heeft Lyetta nog niet veel gelezen, maar ze droomt ervan om in Korea te studeren.

blog Jan Arentsz Korea
Lyetta

Lyetta bekijkt aandachtig de kleurige folders, pennen en mappen die een vertegenwoordiging van de Koreaanse ambassade op tafel heeft uitgestald. De Koreaanse ambassade is op school om het studeren in Korea te promoten en de 60-jarige diplomatieke betrekkingen tussen Korea en Nederland te vieren. Ze hebben via via teamleider Sonja Vroling benaderd. Omdat wij als school internationalisering promoten, zijn zij nu hier.

Sonja heeft een bijzondere band met Korea, omdat ze daar geboren is. Rond haar dertigste is ze zich gaan interesseren voor Korea en heeft ze het land een paar keer bezocht. Het is echt een andere cultuur, zegt ze. Qua beleefdheid, maar ook qua rangen en standen. Dat zie je terug in de taal die drie lagen heeft: informeel (onder jongeren), formeel (volwassenen) en een aanspreekvorm voor hooggeplaatste personen. Niet veel mensen praten Engels. De jeugd wel, die maakt contact om de spreekvaardigheid in de Engelse taal te oefenen. Koreanen zijn beleefd, vriendelijk en gastvrij, maar ook afstandelijk. Over politiek wordt niet veel (openlijk) gepraat. Sonja heeft er weleens met haar Koreaanse vader over gesproken. Die deed er vrij nuchter over. Er verandert toch weinig, zegt hij. Over emoties wordt niet veel gesproken.

blog Jan Arentsz Korea
Laura

De Koreaanse ambassade heeft ter promotie de hulp ingeschakeld van Laura, een jonge studente die Korea-studies aan de universiteit studeerde en de ambassade ondersteunt. Laura herkent de dromen van Lyetta. Zij verbleef voor haar studie een halfjaar in een studentenhuis in Seoul. Het was best wel een cultuurshock. Mensen uit Korea zijn meer op zichzelf. Als je de metro ingaat dan is het heel stil, ze vinden het onbeleefd als je luid praat. Er zijn meer sociale regels. Daar moet je ook aan wennen, zegt Laura. Het studeren zelf ging haar goed af. De positieve instelling van de mensen spreekt haar enorm aan.

Waarom moeten Nederlanders in Korea studeren? vraag ik aan Laura en het ambassadepersoneel.

blog Jan Arentsz Korea
De Koreaanse delegatie met Lyetta en Laura

Korea is meer dan K-pop en Seoul. Er is veel historie, natuur en cultuur en er zijn steeds meer studies in het Engels.
Koreanen houden van hard werken, maar ook van feesten na het werk. En Koreanen houden van Nederland en ‘our most famous Dutchman” Guus Hiddink, die als bondscoach van Zuid-Korea erin slaagde om met zijn team op het WK-voetbal de halve finale te halen.

Ik ben benieuwd of Lyetta uiteindelijk na haar middelbare schooltijd naar Korea vertrekt.

Aan de promotie zal het in ieder geval niet liggen.


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra