#06 Maandverbond

28 mei 2021

Natuurlijk is ieder mens bijzonder, maar er zijn van die leerlingen die net iets meer opvallen…

Natuurlijk is ieder mens bijzonder, maar er zijn van die leerlingen die net iets meer opvallen. Mai Tram en Rabia zijn zulke leerlingen en vandaag staan ze letterlijk in de schijnwerpers.

Op een zondagmiddag haast ik me naar school. Normaal gesproken ben ik in het weekend natuurlijk thuis, maar vandaag is de VPRO op bezoek. Ze maken opnames voor Maandverbond, een bijzonder project waarin het bespreekbaar maken van alle factoren van je cyclus, hormonen en menstruatie en het delen ervan centraal staan. Een van de leerlingen die vandaag geïnterviewd wordt is Mai Tram Tran.

blog Jan Arentsz maandverbond

De schaamte voorbij

Al maanden liep ze tegen een probleem aan waarin duizenden meisjes haar voorgingen. Je wordt onverwacht ongesteld op school en hebt niets bij je. Vooral jongere leerlingen vinden het dan lastig om maandverband of tampons bij de conciërge te vragen. Mai Tram overlegde met school om een kastje in de toiletten te laten plaatsen met gratis producten.

Natuurlijk faciliteerden we dit prachtige project. Vriendin Rabia spoorde haar aan om het succes te delen op de socials. Binnen een paar weken ging het bericht viral en het werd opgepikt door het feministische platform Damn Honey, de Linda en de NOS.

blog Jan Arentsz Maandverbond

En nu vertellen Mai Tram en haar bestie Rabia, met het gemak waarop zij en haar leeftijdsgenoten voor de camera staan, over dit geweldige initiatief.

In de toiletten, bij het menstruatiekastje, hangt een sticker met de tekst Dolle Mina.
Mai Tram en Rabia zijn de nieuwe generatie Dolle Mina’s.

Meer weten?

Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen (de duur van een gemiddelde cyclus) live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus.

Klik op het onderstaande logo voor meer informatie.

Jan Arentsz blog vpro medialab

Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra