#10 Carriereswitch? – part 1

24 juni 2021

“Mevrouw, wat voor een les geeft u eigenlijk?”…

“Mevrouw, wat voor een les geeft u eigenlijk?” Die vraag wordt me regelmatig door een nieuwsgierige leerling gesteld als ik door de school loop.

Als ik zeg dat ik geen les geef, kijken ze me vragend aan. Dat er een hele wereld van onderwijsondersteunend personeel achter de school schuilt is moeilijk voor ze te bevatten.

Sinds een paar jaar ben ik medeverantwoordelijk voor de PR en communicatie op school. Ik heb, in een mooie samenwerking met collega’s en leerlingen, het schoollogo gemaakt, een huisstijl ontwikkeld, de vormgeving voor de werving van de nieuwe bruggers bedacht, de nieuwsbrieven voor ouders opgemaakt etc.

Naast deze functie ben ik managementassistente en hoofd van de leerling- en examenadministratie. Kortom een boeiende en afwisselende baan, dus niets te klagen.

Waarom er dan toch iets knaagde?

Stilstaan is achteruitgang. Ik doe dit werk nu al een tijdje, maar moet nog ruim 12 jaar tot mijn pensioen en ik heb wel een uitdaging nodig. Het afgelopen jaar begeleidde ik een paar leerlingen en ik merkte dat ik dit ontzettend leuk vond. Zo leuk, dat het idee om te gaan lesgeven steeds meer vorm kreeg. Maar hoe dan en welk vak?
(lees verder onder de afbeelding)

Blog 10 Jan Arentsz Carrièreswitch
Picture by: Daria Shevtsova (all rights)

De Nederlandse taal heb ik altijd prachtig gevonden. Een paar jaar geleden heb ik een boek geschreven en het schrijfproces vind ik machtig mooi. Dus het vak kiezen was niet zo moeilijk. Ook de keuze voor het type onderwijs vond ik niet lastig. Ik houd (zonder te willen generaliseren) van de directheid en spontaniteit van de vmbo-leerlingen.

Bij, Ludi Zoomer, oud-directielid en neerlandica, en Gery van der Bijl, teamleider bij het vmbo, informeerde ik of ze mij voor de klas zouden zien staan. Toen beiden dit met een volmondig ja bevestigden, durfde ik voorzichtig in die richting te denken. Op aanraden van Gery en Ludi volgde ik twee lessen Nederlands op het vmbo bij docente Hilda van den Hoek.

Hoe het me daar afging en welk besluit ik vervolgens heb genomen vertel ik volgende week. Ik kan wel alvast verklappen dat het anders liep dan ik in eerste instantie had gedacht.


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra