#11 Carriereswitch?- part 2

1 juli 2021

Er zijn momenten in je leven dat alle puzzelstukjes in elkaar passen…

Er zijn momenten in je leven dat alle puzzelstukjes in elkaar passen.

Voorafgaand aan dit moment kun je soms maandenlang je hoofd breken over een probleem en dan is er ineens een oplossing. Meestal niet de oplossing die je het eerst in gedachten had, maar vaak een betere dan je voor ogen had.

De afgelopen maanden heb ik me ingelezen over het docentschap en praatte ik met docenten en begeleiders. De meesten waarschuwden me voor het lastige eerste jaar waarin het gevaar voor een burn-out op de loer ligt. Ook bekeek ik de documentaire 100 dagen voor de klas (gemaakt op de school van onze toekomstige directeur Kees Hoogvorst) waarin alle aspecten van het vak prachtig worden belicht. En ook al werk ik jaren in het onderwijs, was mijn vader directeur van een school en heb ik les gegeven aan volwassenen: voor een klas pubers staan is toch iets anders.
Tijdens een van de verkennende gesprekken met vmbo teamleider Gery van der Bijl kreeg ik de tip: ga eens kijken bij Hilda van den Hoek. Zij geeft Nederlands en is ook mentor.

En zo beland ik achter in de klas bij Hilda.
(lees verder onder de afbeelding)

Blog 11 Jan Arentsz Carrièreswitch
Hilda aan het werk

Als Hilda de klas binnenkomt zegt een meisje dat ze haar al aan hoorde komen.
“Ik hoorde het aan uw manier van lopen, mevrouw. Het zijn uw hakken en u loopt altijd snel”. Hilda glimlacht naar haar en gaat voor het bord staan. Ze heet de leerlingen welkom, logt in op haar computer en begroet ook de leerlingen die online bij de les aanwezig zijn. Daarna schrijft ze op het bord wat ze vandaag gaan doen.

Dan is dat maar meteen duidelijk.

De eerste tien minuten lezen de leerlingen uit een zelf meegenomen boek en daarna gaan ze over op het onderdeel begrijpend lezen, aan de hand van een blog op het digibord. Hilda heeft me verteld dat er een groot verschil is in het niveau van de leerlingen. Dat is een uitdaging als je klassikaal les geeft. Maar met persoonlijke aandacht kom je ver, zo blijkt.

Ze neemt het blog alinea voor alinea door met de leerlingen en vraagt tussentijds aan een paar leerlingen of ze het nog kunnen volgen. Door de leerlingen consequent bij de naam te noemen en daarna de vraag te stellen heeft ze op een slimme manier gelijk hun aandacht. Maar ook door het onderwerp van het blog (Iedereen heeft het druk tegenwoordig) betrekt ze de leerlingen bij de stof. Want hebben zij het ook druk? vraagt ze aan de klas.

Een jongen denkt van niet.

Oh nee, zegt Hilda verbaasd lachend. Ik zag jou toch van de week met je scooter sushi bezorgen? Ja, beaamt de jongen. Dat is waar, hij werkt een paar avonden in de week en heeft weinig vrije tijd over. En daar zie ik gelijk haar geheime wapen, met persoonlijke aandacht en humor heb je de aandacht van deze stuiterballen. Na afloop van de les vraagt ze me nog om feedback. Ik weet zo snel niets te zeggen. Ben overdonderd door haar energie en enthousiasme. Kan ik dit ook?

Ik denk aan een vriend die al jaren les geeft en me waarschuwde voor een burn-out. Zijn tip: begin rustig, neem je tijd. Dat advies hoor ik ook van de docenten op onze school.

Als ik hier met Gery over spreek, duikt er een plan op waar ik geen nee tegen kan zeggen. Het komende jaar neem ik de tijd om me te oriënteren op het lesgeven. Ik ga meelopen met het programma voor nieuwe docenten, krijg alle begeleiding die ik nodig heb en begin met het geven van drama op het vmbo.

Een gedeelte van mijn baan (hoofd leerling- en examenadministratie) geef ik op en als na een halfjaar blijkt dat ik nog steeds zo enthousiast ben, dan ga ik het traject van zij-instromer voor docente Nederlands op het vmbo in.

Het zal een spannend avontuur worden, maar ik heb er ongelofelijk veel zin in. En: het is natuurlijk super dat ik deze kans krijg aangeboden. Ik neem deze uitdaging graag met beide handen aan!


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra