#17 De vraag achter de vraag

7 oktober 2021

De vraag achter de vraag…

Op een zonnige donderdagmiddag  staan we buiten naast de fietsenstalling. Het is de jaarlijkse barbecue voor het onderwijsondersteunend personeel (OOP) en de man van receptioniste Astrid bakt de burgers bruin.

Mijn collega’s van de administratie spreek ik dagelijks, maar er zijn ook collega’s die ik niet zo vaak spreek. En dan is dit een uitstekende gelegenheid. Zo heb ik een leuk gesprek met Bianca de Heer, intern begeleider op het vmbo. We blijken veel overeenkomsten te hebben, muziek en theater en interesse voor de psyche van de mens.

Ik vertel over een paar leerlingen in de klas. Wat we gemeen hebben is het rotsvaste vertrouwen dat er iets goeds schuilt in ieder kind. Bij sommige leerlingen komt dat goede er niet altijd even handig uit. En daar ligt voor ons, samen met de ouders en eventueel hulpverlening, een schone taak.

Dat de samenwerking tussen ouders, school en de leerling cruciaal is, bevestigt ook Brenda van Steenoven, de ondersteuningscoördinator van onze vestiging in Langedijk. Zij noemt het niet voor niets teamsport.

Als het even niet zo lekker gaat met een leerling dan is het onze uitdaging om door middel van vragen en goed luisteren erachter te komen waar de blokkade ligt.

Haar collega Yvonne Siegel (havo/vwo – ondersteuningscoördinator en counselor) geeft ook aan dat vragen stellen belangrijk is. De aanleiding tot een bezoek aan Yvonne kan niet leuk zijn, soms komen leerlingen met een groot probleem en geeft ze tips en adviezen. Maar soms wordt ze verrast door het bijzondere verhaal van een leerling. Een luisterend oor kan ook voldoende zijn. Yvonne vindt het mooi als leerlingen zelf een gesprek aanvragen. Maar niet iedere leerling is hiertoe in staat en gelukkig zijn er dan andere leerlingen die de leerling een duwtje in de goede richting geven.

Door de vraag achter de vraag te achterhalen én door samen te werken met ouders en soms ook hulpverleners komen we er meestal wel uit.


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra