#18 Bookflix

15 oktober 2021

Lekker lezen!

Als ik een kopje koffie sta te tappen in de personeelskamer valt mijn oog op het tijdschrift PrimaOnderwijs.nl. Het blad kopt: TREK ALLES UIT DE BOEKENKAST en staat boordevol tips hoe je het leesplezier in de klas kunt terugbrengen.
Dankzij een inspirerende juf op de basisschool die fantastisch kon voorlezen raakte ik in de ban van lezen. Tot diep in de nacht verslond ik literatuur van onder andere Roald Dahl en Annie M.G. Schmidt. Ik had geen trigger nodig om te lezen, maar enkele decennia later blijkt dat leerlingen wel een zetje in de rug kunnen gebruiken.

Vorige week zag ik op het werkplein van het vmbo een kast met de poster BOOKFLIX. Ik moest lachen om de leuke vondst, maar dacht ook gelijk: wat slim! Je nieuwsgierigheid wordt gelijk geprikkeld. Collega Barry van Engeldorp Gastelaars blijkt het brein achter de boekenkast te zijn.

Ook hij kreeg zijn leerlingen maar moeilijk aan het lezen en ging op onderzoek uit.
Hij stuitte op de boeken van Uitgeverij Eenvoudig communiceren.
Deze vertaalt ingewikkelde romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, minder complexe grammatica en makkelijkere woorden krijgen ze jongeren die moeite hebben met lezen opeens wél zover om een boek uit te lezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
En zo kwam het dat de leerlingen plotseling wél door het dagboek van Anne Frank kwamen.

Maar Barry ging verder. Hij merkte dat leerlingen vaak ook hulp nodig hadden in de jungle van het boekenaanbod in de mediatheek. En dus zocht hij online naar leuke ideeën voor boekenkasten en vroeg zich af hoe hij de doelgroep zover kon krijgen om een boek op te pakken. Netflix werd Bookflix en dit bleek dé oplossing.
Inmiddels gaan de leerlingen in zijn lessen actief aan de slag met boeken. Ze lezen gezamenlijk voor en vertellen elkaar over de leukste boeken. Ook is er, net als bij Netlix, een ‘most wanted’ en ‘trending’ categorie. Zelf leest Barry ook nog voor. Muisstil zijn ze dan.

Als ik dat hoor ben ik weer even terug bij juf Braaksma in de derde klas.

blog
Barry voor de Bookflix kast

Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra