#23 Paarse Vrijdag

17 december 2021

De regenboogvlag wappert vrolijk in de vlaggenmast, maar waarom?

Het is donderdag en ik fiets vandaag met een brugklasleerlinge naar school.

We zijn net bij de kringloopwinkel geweest (waarover volgende keer meer) en we kletsen over Paarse Vrijdag. Ze heeft een prachtige paarse trui aan. Want vanmiddag krijgen we hoog bezoek en ze wil er op haar best uitzien.
Niet de wethouder, maar de burgemeester komt hoogstpersoonlijk naar school om het startschot te geven van Paarse Vrijdag.

Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Ik had nog niet eerder van een GSA gehoord, maar de alliantie is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers die zich sterk maakt voor een veilige omgeving voor iedereen op school. Door elk jaar op de tweede vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.

Tijdens de fietsrit is de leerlinge erg open. Als ik vraag waarom ze vanmiddag bij het samenzijn met de burgermeester wil zijn, vertelt ze me dat ze het belangrijk vindt dat iedereen zichzelf mag zijn. Ze wil niet in een hokje worden geduwd en houdt gewoon van mensen, ongeacht het label dat je eraan wilt hangen. Dat wil ze vanmiddag met haar medeleerlingen laten zien aan de burgemeester. Bij school aangekomen wappert de regenboogvlag vrolijk tegen de grijze wolkenmassa.

Als ik die middag naar de aula loop zie ik dat een groepje leerlingen en vestigingsdirecteur Jan Willem Heemstra druk bezig zijn om de laatste hand aan de paarse kerstboom te leggen. Een delegatie van de gemeente Alkmaar deelt paarse sjaals uit en ik praat even met de voorzitter van het COC en de leerlingen.

En dan is ze er plotseling, burgemeester Schouten. Je zou het bijna niet zeggen, want ze zou net zo goed een docente kunnen zijn, zo makkelijk gaat ze met de leerlingen om.
Eerst moeten de plichtplegingen worden gedaan (het ontsteken van de lichtjes van de kerstboom en het maken van een foto voor de krant) en dan is het tijd voor een goed gesprek. Ze is bijzonder geïnteresseerd en goed geïnformeerd, maar stelt zich ook kwetsbaar op.
Ook zij weet niet altijd hoe je iemand moet aanspreken.  De leerlingen helpen haar hierbij door te zeggen dat het niet uitmaakt, als je je best maar doet. Rabia, van de leerlingenraad, vertelt dat ze bezig zijn om een GSA op te zetten en dat ze morgen cupcakes gaan verkopen voor Amnesty.

Aan het einde van de bijeenkomst zie ik de brugklasleerlinge nog even. Ze is de jongste van de groep, maar staat tussen de bovenbouwleerlingen alsof ze één van hen is.
Super stoer vind ik haar en ik ben trots dat ik op een school werk waar zij zich thuis voelt.


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra