#24 De Musical

14 januari 2022

Kunnen we eindelijk de musical opvoeren?

Daar gaan we weer, denk ik. Teamleider Gery van der Bijl komt naar me toe. De musical kan niet doorgaan op de geplande datum in januari omdat we ons aan de nieuwe coronamaatregelen moeten houden.  Drie uur achter elkaar repeteren (met leerlingen uit verschillende leerjaren) kan nu niet. We moeten een andere datum prikken en voor de komende weken een alternatief bedenken. Nou, daar zijn we de laatste maanden extreem goed in geworden.

Al maanden ben ik met de leerlingen uit mijn dramagroep bezig met een musical.
Na een uitgebreide auditieronde startten we in september met de repetities. Scène voor scène werkten we het script door. Sommige leerlingen hadden zelfs een dubbelrol. Langzaamaan kon het script aan de kant en kenden een aantal leerlingen hun rol zelfs al uit het hoofd.

Maar ik was niet de enige docente die aan de musical werkte. Zo maakte collega Hanneke in haar lessen kunst decors, kostuums en rekwisieten met haar leerlingen en kreeg Gonda van muziek zelfs meerdere leerlingen zover dat ze live een paar liedjes konden uitvoeren.

En toen kwam de gewraakte persconferentie.

Maar… opgeven komt niet in onze vocabulaire voor. Samen met teamleider Gery van der Bijl bedachten we een plan. De leerlingen die het vak DOEN! volgen (waar onder andere drama onder valt) gaan de komende weken met een alternatief programma aan de slag.
Dat is mooi, omdat het onderwijs dan toch door kan gaan.
Met de drama- en kunstgroep zijn we in shifts naar de kringloop gegaan om kleding en rekwisieten uit te zoeken voor de musical. Sommige leerlingen waren nog nooit in een kringloopwinkel geweest en verbaasden zich over het assortiment. Anderen kenden het concept wel en liepen parmantig op hoge hakken de winkel door, helemaal opgaand in hun rol.

We vinden het belangrijk om te laten zien dat het niet vanzelfsprekend is dat kleding en rekwisieten altijd maar nieuw moet worden aangeschaft. Je kunt ze na afloop ook weer prima gebruiken voor de dramalessen. Want dat we duurzaam bezig zijn moet je niet alleen maar vertellen, maar ook laten zien.

En wat de musical betreft: we gaan ervan uit dat we hem in het nieuwe jaar kunnen opvoeren!


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra