#28 Missie volbracht

7 april 2022

Het is gelukt!

Nee, het is geen grap. Het is 1 april en we zitten met een voldaan gevoel in de kantine aan de patat en vega snacks.

Maanden geleden startten we het avontuur om met de leerlingen van vmbo DOEN (dans, muziek, drama en kunst) een musical te gaan uitvoeren.

Zoals ik eerder in mijn blog schreef ging dat niet bepaald over rozen. Corona en ziekte van leerlingen en collega’s gooiden roet in het eten en de uitvoering moest worden uitgesteld. Dat leverde organisatorische problemen op, want de leerlingen kiezen een module DOEN voor een halfjaar en eind januari was het eerste halfjaar om.
Er kon dus in principe niet meer gerepeteerd worden.
Gelukkig konden we het rooster twee weken omgooien, waardoor de repetitie toch nog door kon gaan.

Dankzij de tomeloze inzet van de leerlingen en collega Gonda Molenaar lukte het om (met het koor en de hoofdrolspelers) de liedjes in te zingen met een orkestband. Ook de dansjes konden pas op het laatste moment worden afgemaakt dankzij de power en het enthousiasme van danslerares Mabel Reichenfeld, waardoor het steeds meer één geheel werd.

En toen was het vrijdag 1 april. We hadden een professionele geluidsman ingehuurd en de leerlingen kregen zendertjes om. Het was de bedoeling dat we een generale repetitie zouden doen, maar de techniek nam veel meer tijd in beslag dan we hadden gepland.
De voorstelling vond plaats op het toneel in het havo/vwo-gebouw en collega Loek Veerman had in zijn functie als lichtman extra filters voor de lampen gemonteerd, waardoor de leerlingen prachtig werden uitgelicht.

Rond half 1 arriveerden de eerste leerlingen en ouders en ging het licht uit.

Onwennig begonnen de leerlingen aan de eerste scène. Het is best raar om je stem te horen door de luidspeakers en ook erg spannend wanneer je klasgenoten en ouders in de zaal zitten. Maar het ging goed. Tussen de scènes in waren er verschillende dansjes waardoor het decor kon worden gewisseld. De dans bracht extra dynamiek in het geheel.

De decorwisselingen werden (onder leiding van docente Hanneke Kraaij) door de leerlingen van kunst gedaan en wat deden ze dat goed!

Ging alles vlekkeloos? In het geheel niet? Zo viel er af en toe een zender uit de lucht. Gaf ik een verkeerde aanwijzing waardoor ik een halve scène vergat en het licht te vroeg uitging. Duurde de wisseling van de scènes soms net iets te lang. Was het toch wel erg spannend om live mee te zingen. Was er een leerling ziek waardoor een andere leerling moest invallen zonder dat ze de tekst kende en moest collega Hanneke invallen als gast omdat er een leerling bij de tweede voorstelling naar de ortho moest. Je kunt niet alles van tevoren plannen blijkt maar weer. Leren kunnen we er wel van.

Maar wat was het mooi om te zien over wat een lef, doorzettingsvermogen en talent de leerlingen beschikken!

En wat werd ik verrast door sommige leerlingen die een komisch talent bleken te hebben dat pas op het toneel goed tot uiting kwam. Het resultaat was echt fantastisch.

Ik kan maar één ding zeggen: dat smaakt naar meer!


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra