#03 De school met de Bijbel

22 april 2021

Toen ik in 2002 op het Jan Arentsz begon kreeg iedere brugklasser een bijbel…

Toen ik in 2002 op het Jan Arentsz begon kreeg iedere brugklasser een bijbel. De bijbel werd gebruikt voor de dagopening (een kort reflectiemoment voordat de lesdag begint) en ter hand genomen bij de vieringen. Het percentage leerlingen en docenten met een (protestants) christelijke achtergrond lag vele malen hoger dan nu.

In de jaren die volgden veranderde de school.

Het aantal leerlingen en collega’s met een christelijke achtergrond nam af en dat was te merken in het gebruik van de bijbel. Toen er bijbels op de meest onmogelijke plekken werden teruggevonden, werd besloten om deze niet meer uit te delen aan de brugklassers.

Zijn we daarom geen christelijke school meer? In het geheel niet.

Er ontstond meer diversiteit onder collega’s en leerlingen. Het Jan Arentsz kreeg meer leerlingen uit een andere cultuur en ook taalklasleerlingen (kinderen die op het Jan Arentsz de Nederlandse taal leren), waardoor het klimaat op school verrijkte.

In de lessen godsdienst en tijdens de dagopening wordt er nog steeds voorgelezen uit de bijbel, maar is er nu veel meer ruimte voor andere geloofsopvattingen en meningen. De christelijke waarden en het zorgen en aandacht hebben voor elkaar staan nog steeds hoog op de agenda. Leerlingen die twee jaar geleden naar Malawi gingen hebben het er nog steeds over hoeveel ze hebben geleerd van deze andere cultuur.

Malawi


We vieren paarse vrijdag (een dag waarop scholieren door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders) en besteden ook aandacht aan vieringen als het suikerfeest.

De zorg en aandacht voor elkaar zie ik ook terug bij collega’s die elkaars werk bij ziekte of burn-out overnemen tijdens corona. Hierover in de volgende blog meer!)

Het was dus ook hoog tijd om de tekst over identiteit op onze website en sociale media aan te passen.

Ben je benieuwd hoe deze tekst er nu uitziet?

Het Jan Arentsz geeft op een eigentijdse manier vorm aan de christelijke kernwaarden die de grondslag vormden toen onze school werd opgericht. We gaan respectvol met elkaar om en zijn ons bewust van de wereld om ons heen. We hebben oog voor elkaar en benutten elkaars talenten. Op het Jan Arentsz krijg je de ruimte om jezelf te zijn, ongeacht je ras, kleur, geaardheid of identiteit.


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra