#32 handige meiden

30 juni 2022

Had ik vroeger maar techniek gehad!

Op een doodgewone dinsdag loop ik even binnen bij mijn collega Ben Veenstra, die techniek geeft.

Hopelijk kan Ben me helpen. De kledingkasten die we voor drama hebben aangeschaft staan in een ander lokaal en het is storend om, telkens als wij kleding nodig hebben, mijn collega lastig vallen. De kasten zijn niet mobiel en dat is niet zo handig.
Ben schetst een ontwerp voor een frame met wieltjes waarop de kast kan worden gemonteerd, zodat we deze makkelijker kunnen transporteren. We overleggen over de materialen en met het ontwerp kan ik naar de conciërges die het kunnen maken. Super!

In het lokaal hangt een lichte brandlucht, maar de leerlingen lijkt hier niet door te worden afgeleid. Ze zijn namelijk bezig met het ontwerpen van een spel en gebruiken daar onder andere een lasercutter voor. Dat verklaart de lucht.

Ben laat me zien hoe het maken van een spel in zijn werk gaat.
De leerlingen moeten niet alleen een idee bedenken, maar ook onderzoek doen naar de materialen, voor welke doelgroep het bedoeld is, de spelregels bedenken of aanpassen, schetsen maken, details uitwerken, pitchen (presenteren) en een proefontwerp maken.
Om de lasercutter te gebruiken maken ze een eerst een computerontwerp en Ben laat me een door leerlingen zelfgemaakt ontwerp voor een Formule 1 spel zien. Dat kan alleen maar van Joep zijn, denk ik. En dat blijkt te kloppen. Hij volgt ook drama bij me en is gek van Max Verstappen.

Jammer dat ik vroeger geen techniek heb gehad. Dit had me ontzettend fijn geleken.
Ik ben best handig met de computer, maar heb twee linkerhanden als het om klussen gaat.
Senna en Sanaé leren dit gelukkig wel. Ze laten me vol trots hun zelfgemaakte Monopolyspel zien, waarop de ingebrande letters keurig zijn ingekleurd. Senna zaagt erop los. Ze maakt een doos waarin de door hen zelf ontworpen en 3D-geprinte pionnen en huisjes, dobbelstenen en kaartjes netjes kunnen worden opgeborgen.

Senna en Sanaé hebben dit jaar eerder al geleerd hoe elektriciteit werkt en maakten een bibberspiraal met lampje! Beiden vinden het handig dat je zelf dingen kunt oplossen en je bijvoorbeeld je vader (of moeder) kunt helpen met klussen.

Wat een voorsprong hebben deze meiden alvast, als ze straks op zichzelf wonen!


Never a dull moment

Hallo! Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.

Mijn naam is Xandra Vierkant en ik ben sinds augustus 2017 verantwoordelijk voor de PR en de communicatie op het Jan Arentsz.
Iedere week gebeurt er wel iets spannends, bijzonders of ontroerends op school en dat wil ik graag met je delen!

Tips, ideeën, of feedback? Stuur me een mailtje: xvierkant@ja.nl.

Hartelijke groet,
Xandra