Sam en Justin winnen prijs met krabrollator

Hoe kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Ook jongeren hebben daarvoor uitstekende ideeën. Dat blijkt uit een wedstrijd die is uitgeschreven door het Slimste Huis Alkmaar.

Het Slimste Huis, een initiatief van Gemeente Alkmaar en Smart Homes, staat boordevol voorzieningen en technische snufjes, die senioren in staat stellen langdurig van hun eigen woonomgeving te blijven genieten. Onlangs zijn leerlingen van het Technasium netwerk Noord-Holland uitgedaagd om het Slimste Huis nog slimmer te maken.

Grotere knoppen

Meer dan 250 jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar zijn deze uitdaging aangegaan. Uiteraard is het Slimste Huis bezocht en zijn opa’s, oma’s en zelfs mensen in de buurt gevraagd, waar zij behoefte aan hebben om het zelfstandig wonen ook op latere leeftijd comfortabel te laten zijn.

Het resultaat varieerde van slimme aanpassingen in de (keuken)kastjes tot ondersteuning bij het medicijngebruik en bewegen. De scholieren hebben hiermee laten zien dat ze zich écht in de oudere generatie verplaatst hebben! In groepjes zijn de leerlingen aan de slag gegaan met schetsen, werktekeningen, projectplannen en prototypes.

Krabrollator

Tijdens een eindpresentatie heeft een jury hun inspanningen beoordeeld op originaliteit, maakbaarheid, betaalbaarheid en de realiseerbaarheid op korte termijn. Hieruit kwam na uitvoerig beraad het team van het Jan Arentsz als winnaar naar voren. Sam en Justin presenteerden namens hun groep de “krabrollator”, een aangepaste rollator die dankzij beweeglijke wielen nog beter manoeuvreerbaar is in kleine ruimtes of op drukke plekken. Met hun prototype demonstreerden ze dat zijwaarts bewegen gemakkelijker werd en dat met de remhendel deze functie geactiveerd kan worden. Gewoon remmen en stabiel rechtdoor rijden blijft natuurlijk ook mogelijk.

Hiermee lieten de leerlingen zien dat ze tegemoet komen aan de wens van de huidige en toekomstige generatie om mobiel te blijven. Deze prestatie werd beloond met een grote wisselbokaal en een bon om naar een escaperoom naar keuze te gaan.

 

 

Geen reacties mogelijk.