Onze leerlingen

anne

Even voorstellen: ANNE!

Naam: Anne
Leeftijd: 14 jaar
Woonplaats: Waarland
Sport: Schaatsen
Wens:

       “De kick van snelheid geeft een gevoel van vrijheid

1. Waarom heb je juist deze sport gekozen?

Mijn hele familie doet aan schaatsen. De sfeer vind ik ook heel erg leuk!

2. Wat vind je er zo leuk aan?

Elke training stel ik mezelf een doel en op die manier kan ik mij steeds verder verbeteren. Mijn droom is om prof te worden.

3. Bij welke vereniging sport je?

Ik zit ongeveer vier jaar op schaatsen en ik begon bij SIS Warmenhuizen. Ik zit nu in schaatsteam Noord-Holland en ben lid van STG Koggenland uit Hoorn. Hierdoor kan ik trainen op de schaatsbaan in Hoorn “De Westfries”.

4. Waarom raad je andere mensen aan om deze sport te kiezen?

Je doet telkens andere dingen. In de zomer hebben we loop-, fiets-, skeeler- en krachttraining, zodat je in de winter goed kan presteren. Sporten in de buitenlucht is heerlijk. Daarnaast geeft de kick van snelheid je een gevoel van vrijheid.

5. Wat moet je ervoor doen om de beste te worden in schaatsen.

Aanleg is heel belangrijk. Veel blijven trainen. Ook trainen als je niet zoveel zin hebt. Niet de kantjes ervan aflopen en het liefst geen training overslaan. Zorg dat je plezier houdt!

6. Hoe vaak heb je wedstrijden en hoe vaak train je?

Mijn sportweek ziet er als volgt uit; op maandag shorttrack in Alkmaar, dinsdag langebaan in Hoorn, woensdag langebaan in Alkmaar, donderdag langebaan in Hoorn, vrijdag loop- of marathontraining in Alkmaar, zaterdag wedstrijdvoorbereiding voor wedstrijd op zondag en anders in het weekend zelf fietstraining volgens schema.

7. Wat wil je uiteindelijk bereiken met je sport?

Korte termijn: mezelf continu verbeteren en hogerop komen. Lange termijn: Meedoen aan de olympische spelen in 2026.

8. Hoe kom je bij het NK allround junioren?

Als eerste moet je meedoen aan baanselectiewedstrijden om tijden te scoren. Hoor je bij de snelste 40, dan mag je naar het gewestelijk kampioenschap. Daarna gaan er 19 door naar de regiokampioenschappen (provincie NH, Utrecht, ZH, Zeeland, Brabant, Limburg). De eerste 19 gaan dan door. Ik werd 12e en dus mocht ik naar de landelijke wedstrijden in Leeuwarden, waar 30 schaatsters aan meededen. De eerste 11 gingen door. Helaas was ik 13e geworden en stond ik op de reservelijst. Gelukkig mocht ik toch meedoen.

9. Op welke manier combineer je het schaatsen met het schoolleven op het Jan Arentsz?

Toen ik naar 2 havo ging, kwam ik ook in de C-selectie (het begin van het vele sporten). Ik dacht het wel met elkaar te kunnen combineren, maar al voor de herfstvakantie ben ik terug gegaan naar vmbo 2. Havo was voor mij te veel met de tijd die ik had. Ik ben dus een niveau lager gegaan en heb er echt geen spijt van, ik kan nu alles gewoon lekker bijbenen en het is precies goed.

10. Wat komt er allemaal bij kijken om school en sport zo goed mogelijk uit te voeren?

Natuurlijk moet ik wel voor elke toets leren en dat doe ik ook. Ik heb op het vmbo net even meer tijd buiten school. Het is ook lekker dat we uiterlijk 15:30 uur uit zijn, want zo kan ik het net redden om op tijd op de ijsbaan te zijn. Dat is ook wel erg fijn. Dat de school erg goed meewerkt met verlof is ook echt super!